YouTube, çok sayıda reklam biçimini ve hedefleme seçeneğini desteklemektedir. Reklamverenlerin, YouTube’da reklam yayınlamak için video envanterine sahip olması gerekmez.
YouTube’a yönelik reklam biçimleriyle ilgili daha fazla bilgi edinmek için www.youtube.com/advertise adresini ziyaret edebilirsiniz.
Reklamlarınız seçtiğiniz dil hedefleme seçeneklerine dayanarak belirli bir kitleye ulaşacak şekilde hedeflenir. Bu bilgilerle AdWords, reklamınızın seçtiğiniz hedef kitleye gösterilmesini sağlamak için çalışır.
YouTube ana sayfasında ayarlanan dil tercihi, kullanıcının YouTube’u hangi dilde görüntülemek istediğini belirler. Ayrıca, kullanıcının hangi dillere aşina olduğunu belirlemek için kullanıcının tarayıcı dili, konumu ve görüntüleme geçmişi gibi diğer işaretler de kullanılır. YouTube bunları temel alarak ilgili dilleri hedefleyen reklamları gösterir.
Örneğin, dil tercihi olarak Türkçeyi seçen kullanıcılar, Türkçe konuşan kullanıcıları hedefleyen reklamları görür. Bununla birlikte, İngilizce konuşan bir kullanıcı Türkiye’de bulunuyorsa ve bir dil tercihi belirtmemişse, bulunduğu yer nedeniyle, Türkçe konuşan kullanıcıları hedefleyen reklamları görür.
Dile Göre Hedefleme
Dil hedefleme özelliği, belirli bir dili veya birden çok dili konuşan bir kitleye ulaşmanıza olanak sağlar. Böylece, yerel olmayan bölgelerde bulunsalar bile kullanıcılarınıza ulaşabilirsiniz.
Reklamınızın yazıldığı dili hedeflemenizi öneririz. Yayın İçi veya Tanıtılan Video reklam yayınlıyorsanız, videonuz hangi dilde hazırlanmışsa o dili hedeflemenizi öneririz. Örneğin, reklamınız Türkçe yazılmışsa, Türkçe konuşan kullanıcıları hedefleyin. Benzer bir şekilde, videonuzda İspanyolca diyaloglar bulunuyorsa, İspanyolca konuşan kullanıcıları hedefleyin. Google’ın reklamınızı sizin için çevirmediğini unutmayın.
Birden fazla dili veya yeri hedeflemek istiyorsanız, kampanyalarınızı ve reklam gruplarınızı bu stratejiyi destekleyecek şekilde yapılandırmanız önemlidir. Kampanyalarınızı ülkeye (ör. “Türkiye”) ve her bir kampanyadaki reklam gruplarınızı ürün gruplarına göre (ör. “kahve ürünleri” ve “çay ürünleri”) organize edip adlandırabilirsiniz. Daha sonra anahtar kelimelerinizi ve reklamlarınızı hedeflediğiniz kitleye göre uyarlayın. Her reklam grubu için anahtar kelime listenizin ve reklamlarınızın tek bir dilde olmasını sağlayın. Bu şekilde, reklamın, girilen anahtar kelimeyle aynı dilde görünmesi sağlanır. Örneğin, bir kullanıcı Türkçe bir anahtar kelime girerse reklam, kullanıcının seçtiği dil tercihinden bağımsız olarak Türkçe görüntülenir.
Yere dayalı hedefleme veya coğrafi hedeflemenin YouTube’daki çalışma şekli, normal bir AdWords kampanyasındaki çalışma şekliyle tamamen aynıdır. Her bir YouTube kampanyasında, kampanyanın Ayarlar sekmesinden kampanyanız için ülkeler veya bölgeler seçebilirsiniz.
Kampanyadaki reklamlar, yalnızca bu alanlarda bulunan kullanıcılara gösterilir. Bir reklamveren yalnızca Fransa’da bulunan ve Fransızca konuşan YouTube kullanıcılarını hedeflemek istiyorsa, Kampanya Ayarlarının altında, hedeflemek istediği ülkeyi “Fransa” dili ise “Fransızca” olarak seçmelidir.
Bir video reklamın ücretli görüntülenme sayısının gösterim sayısına oranı.
Örneğin, 5 görüntüleme ve 1000 gösterim elde ettiğinizde görüntüleme oranınız %0,5 olur. TO’nun hesaplanma şekli aşağıda açıklanmıştır:
Bir Yayın içi TrueView reklam için tamamlayıcı tıklanabilir küçük resim. Tamamlayıcı banner’lar, YouTube sayfasındaki reklamın yanında, sağ üst köşede görüntülenir (masaüstü bilgisayarlarda).
Video bittikten sonra marka varlığını sürdüren tamamlayıcı banner, herhangi bir zaman tıklanabilir.
Görüntü ve video duvarı olmak üzere iki tamamlayıcı banner türü vardır.
Tamamlayıcı banner’lar isteğe bağlı olarak kullanılır. Ayrıca, yalnızca belirli durumlarda, örneğin bir YouTube izleme sayfası bağlamında gösterilir. Yerleşik oynatıcılarda, bağlı TV’lerde veya oyun konsollarında görünmezler.
Tamamlayıcı banner’a yapılan tıklama:
Reklamlarınızın Görüntülü Reklam Ağı’nda aynı kullanıcıya gösterilme sayısını sınırlandıran bir özelliktir.